Nasuprot uobičajenoj FTTS praksi da makar dve nedelje unapred objavimo i najavimo svirku, večerašnji koncert benda Mongooz and the Magnet upao je u program brzinski i neplanski. Sve što smo dobili od materijala preneli smo vam u sirovoj engleskoj varijanti, ali iskoristićemo još malo vremena pred svirku da vas upoznamo sa momcima koje slušamo večeras u Firchie Think Tank Studiju.

Mladi norveško-irsko-mađarski bend koji je iznenada osvojio srce mađarske muzičke scene

Nekoliko godina unazad, dva mladića iz Norveške i Irske preselila su se na jug Mađarske sa namerom da studiraju medicinu. Ta ideja se pretočila u zanimljivu muzičku avanturu. Nakon udruživanja sa lokalnim bubnjarem, formirana je trojka koja u samo prve 2 godine svog postojanja beleži brojne nastupe u gradovima i na festivalima širom Mađarske, Nemačke, Velike Britanije, Rumunije i Irske.

Mongooz and the Magnet sviraju svoju varijantu Hendriks-pop-rok muzike, svirajući vatreno i snažno, ali i surovo iskreno, stvarajući vernu publiku već od osnivanja početkom 2014. godine. Do danas su nastupali kao predgrupa nekim od najvećih bendova u zemlji, pred publikom od 300 do čak 10.000 glava. Intenzivne koncertne aktivnosti obezbedile su i redovno radijsko emitovanje singla „Number“, a u najavi su nastupi na prestižnom Sziget festivalu i Volt festivalu ove godine.

Sa samo tri muzičara na sceni, prostor je ispunjen bogatim gitarskim zvukom nadopunjenim deonicom kontrabasa. Povrh svega dolaze tekstovima o emocionalnom putovanju i ličnoj slobodi, a sve to dolazi iz zemlje koja ima važan udeo u stvaralaštvu i identitetu benda.

Sa međunarodnim miksom članova, i identitetom koji je istovremeno stran, ali i veoma mađarski, Mongooz and the Magnet su sledili nelogičan put – okretanjem leđa od „sigurne“ karijere u medicini, momci su odlučili da žive kroz muziku. Na njihovu sreću, sa strašću sa kojom rade i sviraju, brzo su postali jedan od najperspektivnijih bendova u Mađarskoj.

Bend je krenuo sa nastupima na međunarodnim festivalima, a od jeseni 2016. godine su na svojoj prvoj evropskoj turneji sa najnovijom studijski album, sa kojeg je prvi LP, „Please Be Naked“.