Prvi put u Firchie Think Tank Studiju u petak 28. aprila nastupiće Vasil Hadžimanov sa novim internacionalnim ekperimentalnim projektom. Zajedno sa njim na bini će se naći tri izvođača sa kojima Vasil ranije nije nastupao. Ta činjenica daje celom događaju notu ekskluziviteta, ali za sve koji žele da dođu ostaje pitanje: Šta ćemo slušati?

Konkretan odgovor na to pitanje pokušaćemo da pronađemo kroz upoznavanje sa protagonistima koncerta Vasil Hadžimanov predstavlja. Danas ćemo vas upoznajeti sa dvojicom, muzičarima iz Makedonije i Italije.

Dva izvođača, perkusionista/bubnjar i kontrabasista, Aleksandar Petrov i Francesco Marcocci su deo Porche Ne Trio koji opisuju kao kosmopolitsku mešavinu tri jake muzičke ličnosti iz Argentine, Italije i Makedonije. Pozajmljući razne muzičke idiome i oblike, kao što su džez, muzika Etiopije i Gnava, tradicionalna i klasična muzika, muzika Balkana i Južne Amerike – da pomenemo samo neke – njihova muzika predstavlja kreativno ukrštanje između kontinenata, kultura i ljudi iz celog sveta, sve to uobličeno u njihovim zajedničkim, originalnim kompozicijama i aranžmanima. U okviru samo jedne godine kako su počeli zajedno da rade, Porche Ne Trio je imao veliki broj nastupa u SAD, Austriji i Makedonija, uspostavljajući svoj zvučni spektar uz stalnu potragu za novim istraživačkim putevima.

Aleksandar Petrov

Perkusionista i kompozitor iz Makedonije, stekao je diplomu Professional Music Major 2003. godine u Parizu. Njegov prvi izbor instrumenta je tradicionalni makedonski tapan. Sasvim prirodno, odlučio je da koristi tapan u novim kontekstima radeći sa džez muzičarima u različitim instrumentalnim postavkama. Petrov je veoma kreativna muzičar koji komponuje i svira inovativnu i zanimljivu muzika, umetnik koji se uvek trudi i uspeva da pomeša makedonsku muziku i ritmove sa drugim stilovima, stvarajući potpuno novu muzičku priču. Aleksandar redovno nastupa i snima sa velikim muzičarima kao što su Bojan Zulfikarpašić, Julien Lourau, Maxime Delpierre, Julien Charlet, Tony Kitanovski, Marcel Khalifé, Brankica Vasić-Vasilisa, Slonovski Bal, Krassen Lutzkanov, Jasko Ramic, Nedim Nalbantoglu, Leo Genovese i još mnogi drugi.

Francesco Marcocci

Kompozitor, kontrabasista i producent iz Pize, Italija, rođen je u Vašingtonu, SAD. Studirao je savremenu i klasičnu muziku na G. Bonamici i Conservatorio L. Boccherini. Godine 2004. Marcocci dobija stipendiju za studije na Berklee College of Music u Bostonu, gde je diplomirao 2008. godine. Živi u Njujorku od jeseni 2009. godine; deo je mnogih bendova i projekata, nastupa sa muzičarima kao što su Dan Blake, Uri Gurvič, Francisco Mela, Leo Genoveseom, Mino Cinelu, Elio Villafranca, Džordž Spanos, Vaska i Dukovski, na Ka’a Davis, Pancho Molina, Godvin Louis, George Garzonea, Fodai Suso Manu Koh, Marselo Toledo. Na Frančeskovom najnovijem albumu – Folklorico – nastupa njegov Kvintet i Dave Liebman kao specijalni gost. Frančesko se bavi i snimanjem dokumentarce i video materijala od 2013. godine; on je jedan od ko-finansijera Production Moka Musica.