Vasil Hadžimanov je jedinstvena muzička pojava na domaćoj sceni, prepoznatljiva po spajanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i melodija sa zapadnim, modernim muzičkim stilovima (jazz, funk, vorld music …) u muziku koju stvara i izvodi. Upravo ova ideja potpuno je autentična i predstavlja nov pristup fusion i džez muzici. To je ujedno i ideje koja ga je inspirisala da formira svoj bend još 1995. godine, kada su napravili svoje prve snimke i počeo da nastupaju uživo.

Maestro na dirkama, dobro poznati Vasil Hadžimanov predstaviće nam se sutra u Firchie Think Tank Studiju zajedno sa kolegama iz Makedonije i Italije, Aleksandar Petrov i Francesco Marcocci, i sudeći po biografijama i snimcima sa kojima smo se upoznali proteklih dana verujemo da neće biti velikih iznenađenja. Na bini će mu se pridružiti muzičari koji su takođe poznati po fuziji elemenata tradicionalne muzike i džeza.

Međutim, kao da eksluzivnost koju nam donosi sa stranim muzičarima nije dovoljna, Vasil je najavio i specijalnog gosta – Winfried Hackl, flautistu iz Austrije, čiji se rad najviše vezuje za izvođenje na blok-flauti, instrumentu barokne muzičke epohe. O kome je zapravo reč pročitajte u biografiji koju vam donosimo.

Winfried Hackl

Godine 1976. dobio je prve časove flaute, a već 1980. godine polaže državni ispit na Brucknerkonservatorium u Lincu. Najveći deo svoje karijere posvetio je pedagoškom radu, podučavajući blok i flautu; ​​od jeseni 1994. do leta 1998. godine bio je direktor Landesmusikschule Grein, ali se od jeseni 1998. godine ponovo vraća pedagoškom rada, ovog puta sa fokusom na grupnim časovima. Kao flautista, on je član mnogih klasičnih kamernih ansambala. Winfried Hackl je bio osnivač i direktor klasične / džez grupa „Anonimus“ 1987. godine, bio je deo Radio Jazz Band-a „Helicopters“ 1990. godine i od tada je jedan od retkih austrijskih muzičara koji se bave midi duvačkim instrumentima. On je osnivač Int. Pabneu Jazzvorkshop zajedno sa Mick Goodrick, Rick Margitza, Peter Herbert i Alex Deutsch, sa kojim je takođe održao brojne koncerte.

Snimao je sa svojim bendom „Anonimus“, a kao solista sa ALLORA (barokni orkestar iz Portlanda, Oregon). U jesen 1999. godine objavljen je CD „Flauto unicum“ u saradnji sa duo partnerom Petar Herbert-om, a u proleće 2000. godine CD „Flute-keys & more“ sa Peter Madsen-om (Anonimus DUO). U februaru 2001. godine objavljeno je 10 playalong tomova „Recorder and more“ od strane Holzschuh-Verlag. Instrumenti Winfried Hackla ovekovečeni su na mnogobrojnim zvučnim snimcima, a mogu se čuti na svim značajnijim baroknim festivalima u Evropi.

Kada sve na kraju saberemo, sutra nas čeka veoma zanimljivo i sigurno odlično veče. Ne dozvolite da vas zbuni eksperimentalni karakter čitavog projekta, jer u pitanju je Vasil Hadžimanov za kojeg svi sa sigurnošću možemo reći da je predstavnik onog najboljeg što muzika može da pruži. Upravo je to garancija da nas sutra čeka neverovatno veče u Firchie Think Tank Studiju.
Vidimo se u 22h!